JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
FORHANDLER SELV: – Vi forhandler om det vi synes er viktig. De gangene det ikke er så mye penger å hente, prøver vi å få til andre ting, sier Anne Brit Enge, HK-tillitsvalgt i Ark.

FORHANDLER SELV: – Vi forhandler om det vi synes er viktig. De gangene det ikke er så mye penger å hente, prøver vi å få til andre ting, sier Anne Brit Enge, HK-tillitsvalgt i Ark.

Alt Inge Molde

Lokale forhandlinger førte fram:

Jobben betaler forsikringene for Ark-ansatte

Da Anne Brit Enge mistet mannen sin, skjønte hun verdien av å ha en livsforsikring gjennom jobben.
03.06.2016
11:18
21.08.2023 17:14

lene.svenning@lomedia.no

Det er ikke bare Handel og Kontor og arbeidsgiverorganisasjonene som sammen bestemmer vilkårene for de ansatte. Lokale tillitsvalgte i bedriftene har anledning til å forhandle fram enda bedre ordninger. Det har HK-klubben i bokhandelkjeden Ark gjort. I forhandlinger med sine sjefer har klubben fått til både livsforsikring og uføreforsikring, og bedre velferdspermisjoner enn det som står i tariffavtalen for varehandelen.

Ukjent forsikring

Ideen til å stille krav om en gruppelivsforsikring for de ansatte fikk klubbleder Anne Brit Enge etter å ha fått bruk for en slik forsikring selv. For snart sju år siden døde Enges kreftsyke mann. Midt i sorgen bekymret hun seg også for framtida.

– Det var veldig usikkert hvordan det skulle bli etterpå. Jeg tenkte at jeg måtte selge huset, forteller hun til HK-Nytt.

Det var da personalsjefen i ektemannens bedrift ringte. Han fortalte at hun kunne regne med en solid utbetaling fra mannens gruppelivsforsikring som han hadde hatt gjennom jobben. Borte var i alle fall de økonomiske bekymringene. Enge kunne beholde huset.

Uvanlig i varehandelen

Etter at Anne Brit Enge selv fikk øynene opp for hvor viktig det er å ha en livsforsikring, fikk hun resten av klubben med på å kreve at også ansatte i Ark skulle få en slik. Ved tegning av gruppelivsforsikring kreves det ikke legeattest fra den enkelte.

– Jeg synes det er kjempeviktig. Mange ansatte i store bedrifter er forsikret gjennom jobben, men i varehandelen er det ikke så vanlig. Dette er noe for flere å tenke på, sier hun.

Bedriften innfridde kravet i de lokale forhandlingene med klubben. Etterlatte etter ansatte i Ark kan få utbetalt en drøy million kroner (12G) ved dødsfall uansett hva årsaken er. Forsikringen omfatter alle ansatte som jobber i minst 40 prosent stilling, og opphører ved fylte 67 år.

Uføreforsikring

HK-klubben har også fått på plass en uføreforsikring for de ansatte i Ark gjennom lokale forhandlinger. Det er det heller ikke alle bedrifter som har. Uførepensjon fra Folketrygden utgjør om lag 60 prosent av tidligere lønn. Uføreforsikringen i Ark sørger for at de ansatte får 70 prosent av tidligere lønn. Anne Brit Enge har selv blitt 50 prosent ufør, og får om lag 1.000 kroner i måneden fra forsikringsselskapet.

– Alle monner drar, sier hun.

Bedre velferdsordninger

Opp igjennom årene har HK-klubben i Ark fått på plass flere goder og ordninger. De har flere muligheter for velferdspermisjon enn det som står i tariffavtalen. De ansatte i Ark får fri med lønn ved dødsfall og begravelse for personer som står den ansatte nær. Det behøver altså ikke være i nær familie, slik det står i mange tariffavtaler.

Arbeidsmiljøloven gir alle arbeidstakere rett til fri med lønn for å være hjemme med sykt barn fram til barnet er 12 år. I Ark har de hevet aldersgrensa til 14 år.

– Vi forhandler om det vi synes er viktig. De gangene det ikke er så mye penger å hente, prøver vi å få til andre ting, sier Anne Brit Enge.

HK-klubben møter bedriftsledelsen til lokale forhandlinger hvert år. I juni setter de seg til forhandlingsbordet igjen. Enge og resten av klubbstyret er godt i gang med forberedelsene.

Bidrar til økt salg

Hvorfor i all verden har Ark gått med på alt dette?

– Vi har skjønt at vi må spille på lag med klubben. Vi ønsker å ha med oss «arkerne». Skal vi lykkes med det, må vi ha folk som trives hos oss, sier HR-sjef Kine Sørby til HK-Nytt.

Sørby mener at det lønner seg å gi de ansatte ekstra goder.

– Vi vil vise at vi setter pris på de ansatte. Det tror vi også bidrar til økt salg. Man blir ikke rik av å jobbe i denne bransjen, derfor er det fint å kunne gi noen ekstra goder, sier hun.

Men rett skal være rett. Gruppelivsforsikringen kom på plass etter at klubben gikk med på å gi slipp på et eget «Ark-tillegg» på en krone i timen.

Kine Sørby framholder det gode samarbeidet med HK-klubben.

– Vi har respekt for hverandre og tillit til hverandre. Vi involverer og drøfter alle endringer med klubben på et tidlig tidspunkt, dermed får vi også forståelse fra klubben. Vi trykker ikke ting nedover hodet på dem. God informasjon og kommunikasjon er løsningen på alt, sier hun.

Rett til lokale forhandlinger

• De fleste av HKs overenskomster inneholder bestemmelser om lokale forhandlinger.

• De tillitsvalgte har rett til å få utlevert en oversikt over lønna til alle ansatte på forhånd, i noen tilfeller bare HK-medlemmene.

• Det skal tas hensyn til bedriftens økonomi og konkurranseevne. Klubben har rett til
å få se bedriftens regnskap på forhånd.

• Blir partene ikke enige, er det arbeidsgiveren som bestemmer.

– Kom i gang med lokale forhandlinger

Vil du og dine kolleger ha høyere lønn og flere goder? Det kan dere få til gjennom lokale forhandlinger.

Handel og Kontor er godt i gang med årets sentrale tariffoppgjør. Det gir de aller fleste mer i pungen, men det er mer å hente.

– De fleste av Handel og Kontors tariffavtaler er såkalte minstelønnsavtaler, og forutsetter at de ansatte får bedre betalt enn det som står i avtalen, sier Erling Hagen, faglig sekretær i HK.

KJØR PÅ: Erling Hagen, faglig sekretær i HK, oppfordrer tillitsvalgte til å forberede seg godt.

KJØR PÅ: Erling Hagen, faglig sekretær i HK, oppfordrer tillitsvalgte til å forberede seg godt.

Lene Svenning

Det skal lokale lønnsvurderinger og lokale forhandlinger, på hver enkelt bedrift, sørge for.

Under de lokale forhandlingene kan klubben stille krav om både høyere lønn og andre goder. Klubben kan ikke gå til streik om de ikke blir enige med arbeidsgiveren. Det betyr likevel ikke at sjefen kan diktere resultatet, understreker Erling Hagen.

– Det skal gjennomføres reelle forhandlinger, sier han.

Hagen råder klubbene til å forberede seg godt.

– Bruk HKs statistikk for å kunne sammenligne lønna med andre i bransjen. Gå igjennom bedriftens regnskap. Finn gode argumenter for kravene. Og ikke glem å skrive protokoll, minner han om.

Hagen håper flere vil lytte til hans oppfordring om å komme i gang med lokale forhandlinger. Langt fra alle HK-klubber gjør det i dag. Hagen oppfordrer alle klubber til å sette seg godt inn i den tariffavtalen som gjelder på sin arbeidsplass, og særlig bestemmelsene om hvordan lokale forhandlinger skal foregå, før de går i gang.

– Les tariffavtalen, delta på HK-kurs, og ta gjerne kontakt med et av HKs regionkontor, råder han.

03.06.2016
11:18
21.08.2023 17:14

Rett til lokale forhandlinger

• De fleste av HKs overenskomster inneholder bestemmelser om lokale forhandlinger.

• De tillitsvalgte har rett til å få utlevert en oversikt over lønna til alle ansatte på forhånd, i noen tilfeller bare HK-medlemmene.

• Det skal tas hensyn til bedriftens økonomi og konkurranseevne. Klubben har rett til
å få se bedriftens regnskap på forhånd.

• Blir partene ikke enige, er det arbeidsgiveren som bestemmer.