JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-nei til direktivet

Sekretariatet i LO ber regjeringa legge ned veto mot vikarbyrådirektivet.
30.01.2012
15:13
14.12.2013 12:33

einar.fjellvik@lomedia.no

torgny.hasaas@lomedia.no

– LO kan ikke anbefale Stortinget å implementere vikarebyrådirektivet, sa LO-leder Roar Flåthen på en pressekonferanse etter mandagens sekretariatsmøte. Med seg hadde han et enstemmig vedtak fra Sekretariatet som foruten LOs ledelse består av forbundslederne i LO.

7. desember 2010 leverte LO sin høringsuttalelse om direktivet. I 2010 støttet de implementering, men nå har de snudd. I 2010 krevde LO en del tiltak for å hindre at vikarbransjen vokser ytterligere. Høringsuttalelsen som sekretariatet vedtok gjelder tiltakene som LO hadde krevd og fått, men som de like fullt ikke mener er godt nok.

Bare opptatt av saken

I realiteten dreier saken seg om Arbeidsmiljølovens bestemmelser om midlertidig ansettelser vil stå seg hvis vikarbyrådirektivet blir norsk lov. LOs egne jurister mener at Arbeidsmiljøloven vil tåle dette, men i debatten det siste året har det blitt sådd tvil om dette. Og usikkerheten har gjort at Sekretariatet har snudd.

– Dette er et kraftig signal til regjeringa om å snu i dette spørsmålet, sa Flåthen. Han ville ikke spekulere i hvilken betydning dette ville ha for forholdet mellom Arbeiderpartiet og LO.

– Jeg er bare opptatt av saken sa han.

– Underveis i prosessen rundt vikarbyrådirektivet har usikkerheten rundt virkningen av direktivet økt. Det har vært viktig å sikre en bred forankring i forbundene for vårt standpunkt. Det har vi nå fått, skriver LO-leder Roar Flåthen i en pressemelding.

Da selve vikarbyrådirektivet var ute på høring for et års tiden siden vedtok LO en høringsuttalelse der man nøyde seg med å stille en rekke krav som måtte innfris om direktivet skulel gjøres gjeldende i Norge. Siden den gang har en rekke forbund inntatt klare nei-standpunkter, og i dag snudde også LO. Spesielt viktig var den unisone nei-stemningen på Fellesforbundet s landsmøte i september.

– Les også: Alt om vikarbyrådirektivet

Bjurstrøm står på ja

Men om regjeringa snur i saken er en annen sak. Arbeiderpartiets stortingsgruppe har allerede vedtatt et ja til vikarbyrådirektivet. Høyre og Fremskrittspartiet støtter et sånn syn. Også arbeidsminister Hanne Bjurstrøm har signalisert at det er uaktuelt for regjeringa å snu.

– Vi er uenige med deler av fagbevegelsen. Det må vi leve med, sa Bjurstrøm til NTB søndag.

Også Aps arbeidspolitiske talskvinne, Anette Trettebergstuen, sier partiet står fast på sitt ja-standpunkt, også etter LOs nei.

– Vi mener at direktivet vil bedre vilkårene for vikarer og at den norske arbeidsmiljøloven ligger fast. I ti andre land som har vedtatt direktivet, er ikke forholdene på arbeidsmarkedet for vikarer blitt svekket, det vil heller ikke skje her i landet, sier Trettebergstuen til NTB.

Tvil også i AP

Ap-representant Arild Stokkan Grande, som stemte for direktivet da Aps stortingsgruppe behandlet saken i desember, er imidlertid kommet i tvil etter et besøk på Norske Skog på Skogn.

– Det er mange gode argumenter for EU-direktivet, men uenigheten med fagbevegelsen kan ikke Ap leve med i denne saken. Jeg er nå blitt mer i tvil om hva jeg vil lande på når den endelige voteringen kommer, sier Stokkan Grande til Trønder-Avisa.

– Les også: Mer i tvil om direktivet

30.01.2012
15:13
14.12.2013 12:33