JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Emmely får tilbake jobben

Det ble full seier for den 52 år gamle kassadamen ”Emmely” i den tyske Arbeidsretten torsdag.
11.06.2010
09:25
16.12.2013 13:32

Det var en strålende fornøyd Barbara Emme, alias Emmely, som torsdag gikk seirende ut av den tyske Arbeidsretten i Erfurt. Hun vant saken, oppsigelsen er kjent ugyldig, og tidligere dommer i to underetter er opphevet. Rettslig sett skal hun stille på jobb igjen i dag.

Sparket for 10,40 kroner

HK-Nytt skrev i går om Emmely, som var anklaget for å ha stjålet to pantbonger med en samlet verdi på 1,30 Euro eller 10,40 norske kroner. Det er klarlagt i saken at de to bongene var mistet eller etterlatt i butikken. Emmelys avdelingsleder ga bongene til Emmely for at hun skulle oppbevare dem i fall kunden skulle etterlyse dem. Ti dager senere har så Emmely vekslet inn de to bongene ved et privat innkjøp. Matvarekjeden Kaiser’s, der Emmely har jobbet i 31 år, reagerte prompte og ga kassadamen avskjed.

Saken har vært behandlet i to rettsinstanser, som begge har gitt arbeidsgiveren medhold.

Som en bombe

I går snudde imidlertid vinden Emmelys vei. Den raske saksbehandlingen og den klokkerklare dommen i Erfurt kom som et "piskesmell” i tysk juss og politisk debatt torsdag ettermiddag. Det mektige fagforbundet for tjenesteytende sektor, Ver.di, der Emmely er organisert, sa seg svært godt fornøyd med dommen.

Krever større debatt

Men nestleder i Ver.di, Gerd Herzberg, ser også framover. Han krever slutt på vilkårlige oppsigelser på grunn av bagatellmessige forseelser, og at det i hvert fall må gis en advarsel før en avskjed kan iverksettes.

En talsmann for den tyske landsorganisasjonen DGB uttaler seg i samme retning, og legger vekt på at man må se nærmere på forseelsens alvorlighetsgrad før man går til så drastiske skritt som en umiddelbar avskjed.

Nytt prinsipp

Det viktige ved torsdagens dom i Erfurt er at Arbeidsretten nå innskjerper forholdsmessighetsprinsippet i slike saker, altså at reaksjon skal stå i et visst forhold til forseelsen. Man forlater dermed det gamle prinsipp om at ”tyv er tyv” uten videre. Men Arbeidsretten unnlater nok en gang å definere en slags ”nedre grense” for en eventuelle forseelser.

Retten sier imidlertid i den foreliggende sak at Emmelys forseelse ikke er stor nok og alvorlig nok til at det rettferdiggjør avskjed. Spesielt siden hun har jobbet i firmaet i 31 år uten noen gang å ha begått alvorlige feil.

Nye krav

For Emmely, eller Barbara Emme, har det ikke vært noen hyggelig sak å gå igjennom. Det blir neppe heller så trivelig å komme tilbake på jobb, vel vitende om at hun ikke er ønsket. Men hun har oppnådd å sette søkelyset på en meget uheldig side i tysk arbeidsliv, nemlig arbeidsgivers rett til å si opp ansatte for bagatellmessige forhold. Fra før har folk mistet jobben for å ha spist et usolgt rundstykke i bakeriet, eller for å ha tatt med seg en barneseng fra et destruksjonsverksted.

Arbeidsrettens dom torsdag setter nye krav til arbeidsgiverne. Nå forlanges det at det må være et minimum av forhold mellom den skade en ansatt påfører sin arbeidsgiver og den reaksjon man velger. Sånn sett har Emmely faktisk oppnådd svært mye.

11.06.2010
09:25
16.12.2013 13:32