JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
MISTA JOBBEN: På industrianlegget Vestbase Kristiansund er det mye aktivitet. Men uten Jan Kristian Jenssen.

MISTA JOBBEN: På industrianlegget Vestbase Kristiansund er det mye aktivitet. Men uten Jan Kristian Jenssen.

Martin Guttormsen Slørdal

Snipp, snapp, snute?

HK-medlem Jan Kristian Jenssen mistet jobben i oljenæringa. Men, han tror ikke eventyret er over ennå.
07.09.2015
13:09
21.08.2023 17:14

martin.slordal@lomedia.no

På Fagskolen i Kristiansund spretter unge og håpefulle elever ut av døra for å slikke sol. Skoledagen er over. Når de en dag er ferdig utdannet her, vil noen av dem søke jobber i oljebransjen. Det kan bli hardt, og mange går ei usikker framtid i møte. Det vet faglærer, og fortsatt HK-medlem, Jan Kristian Jenssen mye om.

– Jeg fikk oppsigelsen fra selskapet Aibel i mars. Da hadde jeg jobbet i nærmere fire år i et selskap som driver med vedlikehold og drift av anlegg til ulike gass- og oljeinstallasjoner. For et år siden hadde jeg ikke forventet at dette skulle skje, sier Jenssen, som har fått ei ukes fartstid som lærer.

Arbeidsplassene forsvinner

Den totale arbeidsledigheten i Norge er i dag på 4,3 prosent. En liste utarbeidet av DNB Markets viser at nærmere 23.000 arbeidsplasser har blitt borte i oljenæringen fra begynnelsen av 2014 og fram til nå. Og det kommer stadig inn nye meldinger om varsler om permitteringer og oppsigelser i bransjen. Jan Kristian Jenssen trodde ikke Aibel skulle kutte så mange arbeidsplasser som de gjorde.

– Jeg syntes det var grusomt å få oppsigelsen, kollegene mine tok det også tungt. I dag er det bare 50 ansatte igjen i Aibel Kristiansund, sier HK-medlemmet.

Ringvirkninger til lokalbutikken

Bodil Stokke, regionsekretær i HK Midt-Norge, sier at de får mange henvendelser fra HK-medlemmer som jobber i oljeselskaper og som står i fare for å miste jobben. Selskapet Reinertsen, som blant annet holder til i Trondheim, sier i disse dager opp et betydelig antall ansatte i administrasjonen, flere av dem er HK-medlemmer.

– Vi deltar på forhandlingsmøter for å sjekke at prosessene med oppsigelsene går ryddig for seg, og at det blir gjort riktig. Men, vi får ikke gjort så mye mer enn det, sier Stokke til HK-Nytt.

Hun forteller at alle som bor i en region der det er oljebedrifter, kjenner noen som er rammet av nedgangen. Dårligere tider har også ringvirkninger til andre bransjer.

– På en liten plass i Midt-Norge ble de ansatte på et mekanisk verft permittert. Dette gikk utover den lokale matbutikken som fikk dårligere omsetning. De ansatte måtte gå ned i stilling for å få det til å gå rundt, sier Stokke.

På gamle trakter

En liten biltur unna skolen der Jan Kristian Jenssen jobber, ligger kontorbygget til Aibel i Kristiansund. Han forteller om den tidligere arbeidsplassen sin og om jobben han gjorde. Aibel hadde store kunder som Statoil og Shell. En tidligere kollega kommer ut døra og skal hjem for dagen. Hun beholdt jobben og lurer på om Jan Kristian har fått seg noe nytt å gjøre.

– Det er klart jeg savner arbeidsplassen. Vi hadde gode betingelser og miljøet her var fint, sier han.

Mistet kontrakten

Som utdannet elektroniker jobbet Jan Kristian Jenssen først som konsulent i Aibel, etter seks måneder ble han fast ansatt. Han fikk etter hvert overordnet ansvar for at prosjektene Aibel fikk, ble satt i gang og gjennomført. Selskapet har kontorer og ansatte i flere norske byer, og i utlandet. I Kristiansund var det om lag 250 ansatte i 2013. Så kom nedturen.

– Vi fikk lite informasjon fra næringen om at det var en krise i anmarsj. Framtidsutsiktene så gode ut, men så forsvant kontrakten vi hadde med Statoil. Da måtte 125 av kollegene mine også gå, sier han.

Skiftet beite

Til slutt måtte også Jenssen pakke seg ut av Aibel-kontoret for godt. Han hadde lenger ansiennitet enn flere av dem som beholdt jobbene, men Jensen fikk høre at han ikke lenger hadde riktig kompetanse.

– Jeg var ikke helt enig i den vurderingen, men etter at jeg fikk hjelp fra Handel og Kontor bestemte vi oss for ikke å gå videre med dette. Da var det bare å se seg om etter en ny arbeidsplass, forteller han.

Å få en ny jobb i oljenæringen i Kristiansund kunne han bare glemme. Alternativet kunne vært å flytte på seg. Men med delt omsorg for to små barn synes han det var vanskelig. Gjennom en bekjent fikk han tips om et ledig vikariat som lærer på Fagskolen i Kristiansund.

– Her bruker jeg fagutdanningen min som elektroniker og jeg holder meg oppdatert på hva som skjer i fagmiljøet. Jeg forteller elevene mine at de skal inn i et hardt arbeidsmarked, og bruker dette som en motivasjon for at de skal gjøre det bra på skolen, forklarer han.

Heldig, tross alt

Vikariatet på fagskolen varer i første omgang fram til jul med mulighet til forlengelse. Han vet at mange av de tidligere kollegene fortsatt leter etter jobb, og at det er mange om beinet på de ledige stillingene som finnes i byen. Jan Kristian Jenssen føler seg heldig, tross alt.

– I dag sa noen av elevene at dette var den beste timen de hadde hatt. Jeg tror jeg kan bli en god lærer fordi jeg har erfaring fra oljebransjen og er ganske sterk på å kommunisere med mennesker, sier han.

Tror det vil snu

På Vestbase i Kristiansund, et havneområde hvor store deler av oljenæringa i byen holder til, er det tilsynelatende høy aktivitet. En supplybåt som trolig skal ut til en plattform med utstyr, er på vei ut fjorden. Ute i havgapet ligger en ny oljeinstallasjon og ruver i sola. Den er snart klar til bruk. Jan Kristian Jenssen speider utover området. Her nede har Aibel også lokaler. Han tror ikke oljeeventyret er over.

– Det pumpes fortsatt opp mye olje og gass ute i havet og det letes fortsatt etter nye områder å bore. Jeg tror den negative utviklingen i oljenæringen vil snu, og jeg tror det kan skje allerede neste år, sier han.

Fotfolket går først

«Vi frykter ikke stillingskutt i Kristiansund med det første», sa Eli Lossius Grødal, avdelingsleder Aibel i Kristiansund, til lokalavisa Tidens Krav i mars 2014. Ett år senere sto HK-medlem Jan Kristian Jenssen og 200 av kollegene uten jobb i dette selskapet.

– Det er fotfolket på arbeidsplassene som får merke krisa først. De store aktørene sitter trygt og venter på bedre tider. Sånn er det alltid, mener han.

07.09.2015
13:09
21.08.2023 17:14