JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Må deaktivere avlyttingsutstyr

Hennes & Mauritz i Tyskland må endre telefonene så de ikke kan brukes til avlytting. Det har Arbeidsretten bestemt.
31.03.2011
10:12
16.12.2013 15:47

Det var en av de ansattes tillitsvalgte ved en H&M-filial i Sør-Tyskland som i vinter oppdaget at telefonapparatene i butikken var utstyrt med en egen tast som gjør det mulig å avlytte samtaler i nærheten av telefonen. Han slo alarm og kontaktet både H&M-ledelsen og fagforbundet Verdi.

Rettens vei

Lokalt kom bedriftsrådslederen (som velges av samtlige ansatte, men i dette tilfellet også var fagorganisert i LO-forbundet Verdi) ingen vei. Verdi valgte derfor å gå til Arbeidsretten. Mandag ettermiddag forelå resultatet som innebærer fullt gjennomslag og seier for Verdi. Arbeidsretten har utstedt en såkalt midlertidig forføyning, der Hennes & Mauritz pålegges umiddelbart å deaktivere tilleggsutstyret på telefonene, slik at det ikke lenger skal være mulig å avlytte verken telefonsamtaler eller samtaler som pågår i rommene der telefonapparatene er plassert. Rettens avgjørelse har virkning for samtlige 346 filialer som H&M har i 202 tyske byer.

Verdi fornøyd

– Vi er meget godt fornøyd med Arbeidsrettens kjennelse. H&M har i kjent stil unnlatt å ta denne saken alvorlig, men de må nå rette seg etter Arbeidsrettens beslutning. Vi skal følge opp og påse at så skjer, sier Verdi-sekretær Johann Rösch til HK-Nytt.

– Du har bedt om en offentlig unnskyldning fra H&Ms side, men en midlertidig forføyning er normalt en rettslig «hasteavgjørelse» fram til man kan gjennomføre en ordinær hovedforhandling. Hva skjer?

– Ja, det er juridisk sett nokså likt i Tyskland og Norge vil jeg tro, men dersom selskapet virkelig deaktiverer avlyttingsutstyret, er det selvsagt ingen grunn for oss til å belaste rettsapparatet med en sak. Jeg står imidlertid fast på at H&M-ledelsen offentlig bør be de ansatte om unnskyldning.

Som Pavekirken

– H&M svarer ikke på pressehenvendelser og nekter å kommentere denne saken overfor tyske medier, men hva har de sagt til dere?

– De gjør som de alltid har gjort. H&M har det til felles med Pavekirken at de tror de er ufeilbarlige. De innrømmer bare feil når det ikke finnes andre muligheter, sier fagforbundssekretær Johann Rösch. Han forteller at forbundet har hatt mange problematiske saker med Hennes & Mauritz de siste årene.

I Verdi-publikasjonen «Trendsetter», som er et informasjonsblad spesielt for H&M-ansatte i Tyskland, fortelles det blant annet om en alenemor som fikk sparken i en filial i Nordrhein-Westfalen fordi hun ikke klarte å følge opp kvelds- og helgevakter i tilstrekkelig grad. Egentlig hadde hun en avtale med bedriften om dette, men da det ble satt inn ny ledelse i filialen der hun jobbet, fikk småbarnsmoren avskjed. Hun fikk senere jobben tilbake etter at bedriftsrådet og Verdi hadde aksjonert.

Påstander om mobbing

Etter at «Trendsetter» kom ut med sine første to utgaver i fjor, fikk redaksjonen anonyme brev, postlagt i Berlin, fra H&M-ansatte med påstander om det som betegnes som mobbing av gravide.

I Stuttgart har de ansatte gått til aksjon for å kreve ordinære, faste ansettelseskontrakter, og i Hamburg protesterer de ansatte i transportavdelingen mot utstrakt bruk av vikarer som lønnes under tariff. Bruk av midlertidige ansatte, deltidskontrakter og innleid arbeidskraft via vikarbyråer er imidlertid et av de største problemene i tysk arbeidsliv, og den tyske landsorganisasjonen DGB har lenge prøvd å få til lovendringer for å komme problemet til livs.

I søkelyset

H&M har flere ganger vært i kritisk søkelys. Svensk TV sendte i 2007 et program, der H&M ble kritisert for å bruke bomull fra Usbekistan som plukkes av barn, og høsten 2008 måtte H&M tåle kritikk i den tyske TV-kanalen ARD for å benytte underleverandører i Bangladesh som tilbyr de ansatte miserable arbeids- og lønnsvilkår. Selskapet har senere forpliktet seg til ikke å bruke bomull som er plukket av barn, og de har presset regjeringen i Bangladesh til å få gjennomslag for en minstelønn i landet.

Selskapet ble i 2004 kåret til Tysklands tredje beste arbeidsgiver i en undersøkelse i finansbladet Capital, men flere reportasjer senere i blant annet Frontal21 og Der Spiegel har meldt om mobbing av tillitsvalgte og andre uholdbare tilstander. Det er med andre ord et broket bilde.

Det svenske selskapet Hennes & Mauritz har over 2.200 filialer i 38 land, ifølge H&Ms egen hjemmeside. H&M åpnet sin første butikk i Tyskland i 1980 (Hamburg), og har i dag i alt 346 butikker i 202 byer. Ifølge Wikipedia har selskapet globalt en omsetning på 10,8 milliarder Euro eller godt over 80 milliarder norske kroner (2008)

31.03.2011
10:12
16.12.2013 15:47